Co je mandlový olej – naučte se používat mandlový olej

Později jste si možná všimli široké škály olejů, které jsou k dispozici nejen pro vaření, ale i pro kosmetické použití. Mandlový olej je jeden takový olej a není to nic nového. Mandle byly nejžhavější komoditou na „Hedvábné stezce“ mezi Asií a Středozemním mořem a byly volbou praktikujících ájurvédy po více než 5,000 XNUMX let. Co je mandlový olej a jak jej používáte? Následující článek obsahuje informace o použití mandlového oleje.

Co je mandlový olej?

Většina z nás si je vědoma zdravotních výhod konzumace sladkých mandlí. Mandlový olej má ještě více zdravotních výhod než chrumkání na chutném ořechu. Mandlový olej je jednoduše éterický olej vytlačený z ořechu. Bylo zjištěno, že tento čistý olej je bohatý na vitamín E, mononenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, draslík a zinek, což z něj činí nejen zdravé srdce, ale také dobré pro naši pokožku a vlasy.

Informace o mandlovém oleji

Mandle nejsou ve skutečnosti ořechy, jsou to peckovice. Existují sladké i hořké mandle. Hořké mandle se obvykle nejí, protože obsahují kyanovodík, toxin. Jsou však lisovány do hořkého mandlového oleje. Obvykle se však mandlový olej získává ze sladkých mandlí, které jsou dobré k občerstvení.

Pocházející ze Středomoří a Středního východu je největším producentem mandlí ve Spojených státech Kalifornie. Dnes se 75% světové zásoby mandlí vyrábí v kalifornském Central Valley. V mandlovém oleji bude nepatrný rozdíl v závislosti na odrůdě a umístění, kde se mandlový strom pěstuje.

Lidé s alergiemi na ořechy by se měli vyhnout používání mandlového oleje, ale my ostatní přemýšlíme, jak mandlový olej používat.

Jak používat mandlový olej

Existuje mnoho použití mandlového oleje. Mandlový olej lze použít k vaření. Je to klín plný zdravých tuků, které ve skutečnosti pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Ale vaření s mandlovým olejem rozhodně není jediný způsob, jak ho použít.

Po staletí se mandlový olej používal jako léčivo. Jak již bylo zmíněno, ajurvédští praktici používají olej po tisíce let jako masážní olej. Olej se používá k léčbě cévních potíží, jako jsou spider a křečové žíly, a také k léčbě onemocnění jater.

Mandlový olej lze použít jako projímadlo a ve skutečnosti je mírnější než většina projímadel, včetně ricinového oleje. Říká se, že obecně posiluje imunitní systém. Olej je také protizánětlivý a analgetický.

Bylo zjištěno, že mandlový olej má mírné antioxidační vlastnosti a lze jej použít lokálně ke zlepšení pokožky. Je to také vynikající změkčovadlo a lze jej použít k ošetření suché pokožky. Olej také zlepšuje strukturu a absorpci vlhkosti vlasů a také ošetřuje lupy. Rovněž ošetřuje popraskané rty a údajně může léčit jizvy a strie.

Jedna výhrada týkající se použití tohoto oleje na pokožku nebo vlasy spočívá v tom, že je mastný a může způsobit ucpání pórů nebo vyrážky na pokožce, takže trochu jde dlouhá cesta.

Prohlášení: Obsah tohoto článku je určen pouze pro vzdělávací a zahradnické účely. Před použitím nebo požitím JAKÉKOLI byliny nebo rostliny pro léčebné účely nebo jiným způsobem se poraďte s lékařem nebo bylinkářem. Nepoužívejte, pokud jsou známy alergie na ořechy.

Obrázek by Amarita